martes, 27 de diciembre de 2011

El Condensador de Fluzo1x13 - Depict

Si ens ho permeten els torrons i polvorons, els galets i els ‘cagatiós’, intentem fer l’últim Depict de l’any. Sí, ja sabeu, la versió per escrit i tota ben endreçadeta del programa El Condensador de Fluzo, que cada dijous, a les 20:00 i en rigorós directe, podeu seguir a Ràdio Desvern (i que podeu sentir, l’últim del 2011, directament des d’AQUÍ). Com no podia ser d’una altra manera, aquesta vegada no només trobareu un seguit de recomanacions culturals vàries (des d’anar a veure Drive a llegir Levadura de malicia de’n Robertson Davies); també farem un petit repàs del millor de l’any… i començarem a descobrir els propers hits musicals del 2012…. Comencem?


CATODICISME EASTBOUND AND DOWN
Eastbound and DownJody Hill, Davod Gordon Green i Ben West són els principals responsables d’aquesta sèrie que converteix a un genial Danny McBride en una ex-estrella de baseball, actualment vivint d’una fama que creu que té, i d’una popularitat que no sap veure que ha perdut. Una burrada humorística dels mateixos que ens van portar coses com Superfumados o Caballeros, princesas y otras bestias, i que ja porta dues temporades a la prestigiosa HBO. Molt recomanada, i molt assequible: només porta 13 episodis… +info


LLETRAFERIDES: ROBERTSON DAVIES - Levadura de malicia
Levadura de maliciaPer fi s’han dignat a editar el segon llibre de la trilogia de Salterton, fonamental obra d’un dels canadencs més transcendentals del segle passat, de qui ja vam poder llegir A merced de la tempesta. Ara, aquella història sobre una surrealista adaptació de La tempestad de Shakespeare dona pas a Levadura de malicia, una nova visita a la fauna d’aquell poble hàbitat per periodistes, capellans, vídues cotilles i altres bestioles, summament còmica sense treure ni un sol punt d’acidesa. +info

El anuncio, en un periódico local, del falso compromiso matrimonial entre dos jóvenes de la alta sociedad de Salterton revoluciona la vida en la ciudad. El padre de la supuesta novia, el profesor Vambrace, no está dispuesto a olvidar una ofensa que él considera injuriosa y su anunciada demanda podría tener consecuencias impredecibles.
Mientras, en la redacción del Evening Bellman se desata una tormenta en la que se ven inmersos su afable director, que teme que esa broma sin importancia pueda hacer peligrar viejos proyectos; la intrigante nuera del dueño del periódico y uno de los redactores más veteranos. Y el resto de la ciudad también se convierte en un hervidero de rumores. ¿Qué tienen que ver en el escándalo el alocado organista de la catedral o un advenedizo profesor de canto? ¿Cómo se tomarán los supuestos novios el anuncio?
Tras A merced de la tempestad, la vetusta ciudad de Salterton fue de nuevo el escenario de Levadura de malicia, la segunda novela de Robertson Davies, en la que retrató, con su magistral ironía, la tranquila vida provinciana de una ciudad canadiense.


ESCENA: El crim de Lord Arthur Savile
Al Teatre Nacional de Catalunya, des de fa uns dies I fins el 8 de gener, un relat breu d’Oscar Wilde serveix per donar forma a un musical entre el thriller i l’humor negre, a càrrec de la companyia EGOS Teatre. Bona forma d’acabar/començar l’any. +info

Després de l’èxit de La casa sota la sorra a la Sala Gran (temporada 2009/2010) i de passejar per tot Espanya la versió castellana de Rudiggore o la nissaga maleïda amb un èxit esclatant, EGOS Teatre torna a la Sala Gran per presentar-nos El crim de Lord Arthur Savile, el seu nou espectacle musical, basat en una novel·la d’Oscar Wilde.
El malson de Lord Arthur comença quan acudeix com a públic a un espectacle quiromàntic, poc temps abans de casar-se. Durant la funció, el vident l'informa que el seu futur estarà tacat per un assassinat. Obstinat a esborrar la maledicció, s'entesta a treure's de sobre el problema abans de contraure matrimoni. Però el que Lord Arthur no sap és que no li serà tan fàcil.


VINYETES: CRAIG THOMPSON - Habibi
La nova proposta del responsable de Blankets és una obra ambiciosa que es podria definir tranquil•lament com a còmic-río (aquestes històries gegants sobre bona part de la vida d’uns personatges): un apassionant relat sobre les relacions humanes entre Les 1001 nits i l’aspecte formal d’Eisner, que de pas parla de cristianisme versus islamisme, sobre la passió per explicar històries, i sobre virtuts i carències de la vida, en general. És llarg, és dens i esgotador, però és una de les grans lectures de l’any, sense cap mena de dubte. +info

Han calgut set anys perquè Craig Thompson, el celebrat autor de Blankets (Astiberri, 2004), hagi acabat Habibi, la seva nova i ambiciosa novel·la gràfica. A través d’un paisatge de deserts, harems i un batibull de modernes deixalles industrials, Habibi explica la història de la Dodola i en Zam, una parella d’esclaus refugiats units per la casualitat, les circumstàncies i l’amor que sorgeix entre ells.
A la vegada contemporània i intemporal, Habibi ens ofereix una història d’amor commovedora, una paràbola sobre la nostra relació amb la natura, la divisió cultural entre el primer i el tercer món, l’herència compartida entre cristianisme i islamisme i la màgia d’explicar històries.
El llançament de Habibi ha generat un considerable enrenou en els mitjans de comunicació nordamericans. La nova obra de Thompson es publica simultàniament als Estats Units, Espanya, França, Alemanya i Holanda, i l’autor, després d’una gira de presentació pels Estats Units, farà el mateix a Europa.


GRAN PANTALLA - ESTRENES: TOMAS ALFREDSON - El topo
Comencem el nostre repàs de les properes estrenes amb una de les grans de l’any, la esperadíssima El topo. El director de Let the Right One In emigra de Suècia a latituds una mica més obertes al món exterior per a adaptar una de les novel•les més importants de John LeCarré. I ho fa a lo grande, amb actors de luxe (Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong…) i amb un gust cinematogràfic excel•lent, sobri, únic. Obligatòria per als amants del gran cinema, tot i ser una mica massa freda +info

GUNNAR SOMMERFELDT - La bendición de la tierra
Ja posats amb el gran cinema, el de les grans ocasions, res millor que una recuperació de principis dels anys 20. Curiosament, no ens allunyem massa d’aquest món fred que acabem de dibuixar: en aquest cas, parlem de la recuperació d’una pel•lícula noruega, que adapta la novel•la (Premi Nobel) de Knut Hamsun, i que segurament quan llegiu aquestes línies ja hagi desaparegut de les cartelleres… +info


GRAN PANTALLA: MÉS ESTRENES
No fem programa durant unes setmanes, d’acord, però no ens oblidem de vosaltres. Teniu deures cinematogràfics, i els teniu en forma de Drive (no ens cansem d’alabar en Nicolas Winding Refn), de El Havre (la més recent del genial autor Aki Kaurismäki), Un lugar para soñar (el retorn de Cameron Crowe, amb Matt Damon i Scarlett Johansson), Sherlock Holmes 2, La dama de hierro (pel•lícula que té un Oscar gairebé segur sota el braç) i de la genial The Yellow Sea, nova mostra del gran cinema koreà a càrrec d’un Hong-jin Na a qui ja definèixen com el Michael Mann asiàtic…


ELS MILLORS DE L'ANY
Ja ho avisàvem, aquest era un programa especial, l’últim de l’any. I com a tal, es mereix les típiques i mítiques llistes de repàs. Així doncs, segón el nostre criteri, el millor del millor aquet any, es…

SÈRIES - COMÈDIA

1 - Louie. Temporada 2 (FX)
2 - Larry David. Temporada 8 (HBO)
3 - Community. Temporada 2 (NBC)
4 - Life's Too Short. Temporada 1 (BBC/HBO)
5 - Colgados en Philadelphia. Temporada 7 (FX)
6 - Workaholics. Temporada 2 (Comedy Central)
7 - Portlandia. Temporada 1 (IFC)
8 - Wilfred. Temporada 1 (FX)
9 - Futurama. Temporada 7 (Comedy Central)
10 - Bored to Death. Temporada 3 (HBO)
11 - Museo Coconut. Temporada 2 (Neox)
12 - De culo y cuesta abajo. Temporada 2 (HBO)
13 - Ugly Americans. Temporada 2 (Comedy Central)
14 - Parks and Recreation. Temporada 4 (NBC)
15 - The Inbetweeners. Temporada 3 (E4)


SÈRIES - DRAMA

1 - Boardwalk Empire. Temporada 2 (HBO)
2 - Treme. Temporada 2 (HBO)
3 - Breaking Bad. Temporada 4 (AMC)
4 - Juego de tronos. Temporada 1 (HBO)
5 - Misfits. Temporada 3 (E4)
6 - Friday Night Lights. Temporada 5 (NBC)
7 - Homeland. Temporada 1 (Showtime)
8 - The Hour. Temporada 1 (BBC)
9 - The Chicago Code. Temporada 1 (Fox)
10 - American Horror Story. Temporada 1 (FX)
11 - Hell on Wheels. Temporada 1 (AMC)
12 - Fringe. Al límite. Temporada 4 (Fox)
13 - Luther. Temporada 2 (BBC)
14 - Black Mirror. Temporada única (E4)
15 - Buscarse la vida en America. Temporada 2 (HBO)


CÒMICS – ALTERNATIU/AUTOR

1 - Jaime Hernández - Penny Century / El fantasma de Hoppers
2 - Bastien Vivès - Polina
3 - David Rubín - El héroe. Libro 1
4 - Craig Thompson - Habibi
5 - Matt Kindt - 3 relatos. La historia secreta del hombre gigante
6 - Chester Brown - Pagando por ello. Memorias en cómic de un putero
7 - Charles Burns - Tóxico
8 - Manuele Fior - 5000 km por segundo
9 - Keko - La protectora
10 - Joyce Farmer - Un adiós especial
11 - Jiro Taniguchi - Los años dulces
12 - Marcos Prior y Danide - Fagocitosis
13 - Jason - Los hombres lobo de Montpellier
14 - Dave Cooper - Flujo
15 - Merwan & Bastien Vivès - Por el imperio III: La fortuna


CÒMICS – MAINSTREAM

1 - Jason Aaron y R.M. Guéra - Scalped
2 - James Robinson y Tony Harris - Starman
3 - Warren Ellis y John Cassaday - Planetary, vol. 2
4 - Ed Brubaker y Sean Philips - Criminal: Los pecadores
5 - Jonathan Hickman y Nick Dragotta - Los 4 Fantásticos #588: Mes de luto
6 - Ed Brubaker y Steve Epting - Capitán América
7 - Mark Millar y Steve McNiven - Némesis
8 - Brian K. Vaughan y Tony Harris - Ex-Machina: Fin del mandato
9 - Robert Kirkman y Ryan Ottley - Invencible: Todavía en pie
10 - Grant Morrison y vv.aa. - Batman #700: El tiempo y el hombre murciélago
11 - Geoff Johns - Green Lantern
12 - Robert Kirkman y Charlie Adlard - Los muertos vivientes: ¡Sin Salida!
13 - Dan Slott - El asombroso Spiderman
14 - Geoff Johns y Francis Manapul - Flash: la infame muerte de los villanos
15 - Brian Michael Bendis - Ultimate Spiderman


LLIBRES

1 - Thomas Wolfe - El niño perdido
2 - Philip Roth - Némesis
3 - Robertson Davies - Levadura de malicia
4 - Gay Talese - Honrarás a tu padre
5 - Percival Everett - X
6 - Jonathan Franzen - Libertad
7 - Alice Munro - La vida de las mujeres
8 - Ian McEwan - Solar
9 - Julian Barnes - Pulso
10 - Thomas Pynchon - Vicio propio
11 - Michel Houellebecq - El mapa y el territorio
12 - David Vann - Caribou Island
13 - Robertson Davies - A merced de la tempestad
14 - Dan Fante - Chump Change / Mooch
15 - Jean-Claude Lalumière - El frente ruso


CINEMA

01 - El árbol de la vida (Terrence Malick)
02 - El niño de la bicicleta (Jean Pierre y Luc Dardenne)
03 - Valor de ley (Joel & Ethan Coen)
04 - Misterios de Lisboa (Raul Ruiz) i Un método peligroso (David Cronenberg)
05 - De dioses y hombres (Xavier Beauvois)
06 - Nader y Simin, una separación (Asghar Farhadi), Pánico en la granja (Stéphane Aubier y Vincent Patar), La piel que habito (Pedro Almodóvar) i Un dios salvaje (Roman Polanski)
07 - 13 asesinos (Takashi Miike)
08 - La danza (Frederick Wiseman) i El ilusionista (Sylvain Chomet)
09 - Las aventuras de Tintín: El secreto del Unicornio (Steven Spielberg)
10 - Midnight in Paris (Woody Allen)
11 - La boda de mi mejor amiga (Paul Feig)
12 - Melancolía (Lars Von Trier)
13 - Drive (Nicolas Winding Refn) i Another Year (Mike Leigh)
14 - X-Men: Primera Generación (Matthew Vaughn)
15 - Beginners (Mike Mills)


PLAYLIST: LA MÚSICA DE EL CONDENSADOR DE FLUZO 1×13

CLOUD NOTHINGS – No Future, No Past (2012)
MAZZY STAR – Common Burn (2012)
WOLF PARADE – Cloud Shadow on the Mountain
WEEKEND – Monograph, WV
NEIL YOUNG – Cortez the Killer
ARCADE FIRE – Suburban War
RYAN ADAMS - Do I Waits
REM – It’s the End of the World As We Know It
ARAB STRAP – Fucking Little Bastards
MOGWAI – White Noise
ATLETA – Perros estelares
ELTHON JOHN – Te Circle of Life
KAVINSKY feat. LOVEFOXXX - Nightcall
COLLAGE - A Real Hero
DESIRE – Under Your Spell
REAL ESTATE – All the Same
PJ HARVEY - The Glorious Land
DEATH CAB FOR CUTIE – Doors Unlocked and Open

3 comentarios:

  1. Moltes gràcies pel programa, pel depict i pel currasso de les llistes. Molt útil.

    ResponderEliminar
  2. gràcies, SSR, com sempre, al peu del canó (existeix aquesta expressió?? :P)

    ResponderEliminar
  3. Sidney Sarah Ripley9 de enero de 2012, 18:39

    Posats a demanar més m'estimo amb el canó sota el peu, en plan libertéegalitéfraternité...

    ResponderEliminar